Omtaler ProAc

Tablette 10 (Tone Audio, mar-2017)

Response D48R (Tone Audio, apr-2016)

Tablette Anniversary (Tone Audio, feb-2016)

Studio 118 (What HiFi, aug-2015)

Response D30R (What HiFi, aug-2014)

Response D40R (What HiFi, apr-2013)

Response K6 (Hi-Fi+, nov-2012)

Response K6 (Audio Beat, mai-2012)

Response D2 (Witchdoctor, mai-2012)

ProAc ble grunnlagt av Stewart Tyler for snart 40 år siden og firmaet har i løpet av årene opparbeidet seg et renommé som en av verdens fremste høyttalerprodusenter.

ProAc er kjent for å bygge utsøkte høyttalere med fremragende lyd- og byggekvalitet, og de går særdeles grundig til verks ved utvikling av høyttalerelementer, konstruksjon av delefiltre og oppbygging av høyttalerkabinetter.

Mange av høyttalerelementene til ProAc utvikles i et tett samarbeid med forskjellige spesialistfirmaer, som f.eks. engelske ATC og Volt, samt tyske Visaton, danske Scan-Speak og sågar norske SEAS. Men ProAc utvikler også enkelte elementer "inhouse", og deres vellydende bånddiskant er et eksempel på et slikt produkt. Denne diskanten er derfor et trademark av ProAc og den er ikke tilgjengelig for andre produsenter.

Alle høyttalerne til ProAc, bortsett fra siste generasjon av Tablette, er basert på et bassrefleksdesign. De gulvstående modellene benytter alle et design hvor refleksporten er plassert i bunnen av kabinettet. Ved å montere kabinettbunnen til en plint med nøye tilpassede avstandssøyler, så sikrer ProAc seg full kontroll over arbeidsvilkårene til refleksporten, dvs. den ser en konstant avstand til "gulvet" og "gulvet" har i tillegg konstante egenskaper. Dette fordi "gulvet" jo er toppen av plinten - enkelt og genialt!

Alt av design og "voicing" utføres av Stewart selv, mens høyttalerne blir håndbygget av hans medarbeidere i fabrikken ved Brackley i Northamptonshire. I og med at ProAc har vært i drift lenger enn de fleste av konkurrentene, så er dette en produksjonsprosess hen i mot det perfekte. Nye modeller er m.a.o. mere et resultat av evolusjon (gradvis forbedring) enn revolusjon (eksperimentering). Dette gir kunder en sannsynlighet for god lyd som er langt større enn i det vanlige "hit and miss" scenarioet.

Heller ikke ytre finish er tatt lett på av ProAc og alle høyttalerne til ProAc leveres i en høyverdig trefinérfinish (bøk, naturell eik, kirsebærtre, mahogni, svart ask, ibenholt og rosentre). De leveres også i en silkehvit utførelse for de som foretrekker det.

ProAc opererer i dag med 4 produktserier; Tablette (nå i sin 10. generasjon med modellen Tablette 10), Studio (i øyeblikket kun modellen M100), Response D (DB3, DB1, D2, D20 D/R, D30S D/R & D48 D/R) og K-serien (K6 & K8). I tillegg tilbys en senterhøyttaler under navnet Centre Voice.

Navnet Tablette 10 markerer at dette er ProAcs tiende generasjon av Tablette-modellen. Til forskjell fra foregående modeller, så er dette et forseglet design av samme type som det til BBC LS3/5a. Den nye modellen benytter en 5" (127mm) Paganni mikapulpkon i mellomtone/bass elementet og en 1" (25mm) domediskant i silke som er modifisert (i forhold til produsentens standard utgave) etter spesifikasjoner fra ProAc.


(bildet viser Tablette 10 i silkehvit finish)

Studio Monitor 100 (SM100) er en ny og forbedret utgave av den velkjente Studio 100 modellen som var i produksjon i over 20 år (frem til 2013). Støvhetten og opphenget til det 6,5" (165mm) store mellomtone-/basselementet er modifisert og i tillegg benyttes en 1" diskant (25mm) med optimalisert frontplate for å redusere faseanomaliteter og akustisk forvrengning. Delefilteret er også ytterligere optimalisert.


(bildet viser modellen SM100 i utførelsen svart ask)

Response D serien består av 3 stativhøyttalere og 3 gulvstående høyttalere, alle basert på et bassrefleksdesign.

Av de tre stativhøyttalerne, så har DB1 og DB3 bassporten plassert på baksiden, mens D2 har bassporten i front. Alle de tre modellene benytter 1" (25mm) domediskanten til ProAc. Både DB1 og DB3 er bestykket med et 5" (127mm) mellomtone-/basselement med stor slaglengde og kon laget av mikapulp. 5" elementet til DB1 går noe dypere enn det til DB3 (35 Hz mot 38 Hz). Men med sin 6,5" (165mm) kon i vevd glassfiber og en faseplugg i kobber, så er det D2 som går dypest av de tre (ned til 30 Hz). Kabinettet til D2 er også større.

ProAcs minste gulvstående høyttaler i Response D serien, D20R, er et redesign av den tidligere modellen D18. I likhet med D2, så er D20R bestykket med en 6,5" glassfiberkon for mellomtone og bass. Fasepluggen er laget av akryll. Domediskanten er byttet ut med ProAcs bånddiskant og i tillegg er bassrefleksdesignet og delefilteret forbedret. D20 kan dog også leveres med en 1" domediskant (D20D) på forespørsel.


(bildet viser Response D20R i ebony finish)

D30S er en videreutvikling av den tidligere modellen D30. Det benyttes et nyutviklet 6,5" mellomtone-/basselement med en akustisk dempet kon i mikapulp og en ProAc faseplugg for økt detaljgrad rundt delefrekvensen. D30S fåes, som tidligere, både med domediskant (D30DS) og bånddiskant (D30RS).

D48 er toppmodellen i Response D serien og den erstattet i sin tid D40. D48 er bestykket med 2 stk 6,5" mikapulpkoner med ekstra stor støvhette for optimal mellomtone og bass. Modellen fåes både med domediskant (D48D) og bånddiskant (D48R).

Det tok 1 år med F&U før D48 var klar for produksjon. Forbedringer er økt detaljgrad i mellomtonen og en renere, hurtigere og dypere bassrespons.


(bildet viser Response D48R i rosewood finish)

Response K er ProAc sin flaggskipsserie og den er en videreutvikling av den tidligere Carbon Pro serien. I stedet for å bruke karbonfibre, så lages nå konen i kevlar (derav navnet på serien). Det er et lokalt spesialistfirma som står for produksjonen av kevlarkonene etter spesifikasjon fra ProAc, og prosessen er meget omstendelig. Det engelske firmaet Volt fullfører deretter prosessen frem til ferdige høyttalerelementer, igjen etter detaljerte spesifikasjoner fra ProAc.

De nye kevlarkonene krever en annen bassrefleksløsning enn tidligere for å nå sitt fulle potensiale, og bunnen av høyttaleren er derfor redesignet for å få til dette (bassporten i bunnen av kabinettet har bl.a. en uvanlig stor diameter på hele 10 cm). Resultatet er en hurtig, men hardtslående bassgjengivelse.

I mellomtonen benyttes en såkalt softdome med et horn i aluminium. Sistnevnte er designet av ProAc selv. For de øvre frekvensene, så har ProAc valgt sin egen bånddiskant som er av ypperste kvalitet.


(bildet viser Response K6 i ebony finish (lengst til høyre kan man også skimte D48R))

Kabinettet til høyttalerne i K-serien er bygget opp av flere lag med HDF. Disse er av forskjellig tykkelse for å gi kabinettet så gode akustiske egenskaper som mulig. Innsiden av kabinettet er deretter dempet med bitumen. Til sammen gir dette en total kabinett-tykkelse på hele 35 mm.

Det er to modeller i K-serien. K6 er bestykket med en 2" (50mm) domeformet mellomtone fra tyske Visaton og 2 stk 6,5" (165mm) basselementer med kevlarkon fra Volt/ProAc, mens K8 er bestykket med en 3" (75mm) domeformet mellomtone fra ATC og 2 stk 8" (200mm) basselementer med kevlarkon fra Volt/ProAc.

K-serien er ProAc sitt fremste forsøk på å lage den perfekte høyttaler. Lydgjengivelsen er jevn (ProAc har gjennom sitt design sikret en imponerende flat respons i hele frekvensområdet) og oppløst med et stort lydbilde og en nøyaktig plassering av instrumenter.


(bildet viser elementbestykningen til flaggskipsmodellen Response K8)

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat om ProAc eller for å avtale en lyttetest. Hvilke høyttalermodeller som i første omgang gjøres tilgjengelige for demo i vårt showroom i Trollkleiva avgjøres delvis av en pågående avstemning blant medlemmene på Hifisentralen.

© 2006-2024 Gjallarhorn Audio. Alle rettigheter forbeholdes