Fordypning Tron Electric

The Tron Story

The Art

Omtaler

Nucleus & 300B (Image HiFi Magazine, jun-1999)

Nucleus & 300B (Hi-Fi News & Record Review, aug-1999)

Syren I (6moons, mar-2005)

Seven Phono Stage (6moons, nov-2006)

Seven & Discovery (6moons, nov-2011)

Tron Electric er et eksklusivt engelsk high-end merke som bygger rørbaserte hi-fi produkter på bestilling. Dette er m.a.o. ikke serieprodusert elektronikk, men “kunstverk” som håndlages av gründeren Graham Tricker selv. For eksempel, så tar det Graham 40 dager å bygge en Discovery 300B SET-forsterker, noe som naturlig nok reflekteres i prisen. Men for de som er villig til å betale den prisen det koster å sikre høyest mulig kvalitet fra design til ferdig produkt, så er Tron det rette valget.

Graham er elektroingeniør av utdannelse. Han har en lang karriere i telekombransjen bak seg, hvor han jobbet med en rekke forskjellige rørdesign i mer enn 30 år. Motivert av sin store interesse for musikk, så drev Graham i tillegg og restaurerte klassisk rørelektronikk på hobby basis.

Som distributør av Avantgarde i UK, oppdaget han at det var vanskelig, for ikke å si umulig, å finne rørforsterkere som var støysvake nok til å fungere perfekt sammen med hornhøyttalerne til Avantgarde.

Graham bestemte seg da for å ta utfordringen i egne hender og bygget i 1990 sin første Single-Ended forsterker. Dette ledet omsider frem til etableringen av Tron Electric og lanseringen av de første offisielle Tron-produktene under The Hi-Fi Show i 1997. Disse bestod av en forforsterker ved navn Nucleus (bestående av fysisk adskilte linje- og fonotrinn, m.a.o. i hvert sitt kabinett) og en 211 SET-forsterker (prototype).

Hver eneste av komponentene som inngår i byggingen av et Tron-produkt er nøye valgt ut gjennom testing og holder en svært høy kvalitet. Enkelte viktige komponenter er sågar spesialprodusert for Tron

En titt under "panseret" til et Tron produkt avslører en designfilosofi som vektlegger enkelhet og en byggekvalitet som gjenspeiler perfeksjon. Et nøye gjennomtenkt kretsdesign og en ekstraordinær byggekvalitet gir et løfte om høy signalintegritet og derav høy lydkvalitet. Den uvanlig høye byggekvaliteten er også ensbetydende med at alle produktene til Tron har ekstra lang levetid.

Graham foretrekker å bruke kretskort i de kritiske forsterkertrinnene fordi dette gir kortere signalvei enn kabling og derved et lavere støygulv. Kretskortene som anvendes er av militær standard med en tykkelse på 1,6 mm og ledere av kobber med ekstra høy renhet. Disse er montert i en dual mono konfigurasjon og med gummioppheng for å forhindre mikrofoni. De ulike forsterkertrinnene i designet kobles så sammen ved bruk av kobberkabler ("hard-wiring") som loddes med ekstrem presisjon (hvert loddepunkt har samme masse og størrelse).

Hver modell fra Tron kan leveres i forskjellige kvalitetsutgaver; Standard, Reference, Ultimate og GT. Reference-versjonen skiller seg fra standard utgaven ved at det benyttes transformatorer av eksotisk karakter. I Ultimate-utgaven er alt av kabling mellom de ulike trinnene i sølv i stedet for i kobber, mens GT-versjonen i tillegg er utstyrt med en strømforsyning av eksepsjonell kvalitet.

Siden produktene er utviklet med tanke på bruk sammen med hornhøyttalere og andre høyeffektive høyttalerdesign, så har Tron hatt stor fokus på å sikre et så høyt signal til støy forhold (S/N) som teknisk mulig. Høysensitive høyttalere kan fremvise en fantastisk dynamikk og musikalitet, men de forsterker også nådeløst støyproblemer i signalveien. Ved å levere et av bransjens laveste støygulv, så er Tron godt skikket til å håndtere selv de mest sensitive av høyttalere som f.eks. Avantgarde TRIO.

Og anstrengelsene til Graham har ført frem. Med Tron-forsterkere i signalveien, så er det knapt mulig å høre noen form for bakgrunnsstøy selv om man legger øre inntil et horn med en sensitivitet på over 100 dB/W. Antall merker som passerer en slik test er svært få, og snakker vi om rørbasert produkter, så kan disse antakelig telles på en hånd. Nøkkelord i denne sammenhengen er gain matching mellom forforsterker og effektforsterker, samt 100% adskilt jording mellom signalkrets og strømforsyning.

Produktene i Seven-serien utgjør Tron's innstegsmodeller. Serien består av et fonotrinn, et linjetrinn og en forforsterker med både fono- og linjetrinn innebygget.

Fonotrinnet er i utgangspunktet designet for bruk sammen med en Moving Coil (MC) pickup, men det kan i stedet leveres med støtte for Moving Magnet (MM) om kunden skulle ønske det. Tron anbefaler dog MC fremfor MM pickup for optimal vinylavspilling. Det er også mulig å bestille Seven med et dobbelt sett av fonoinnganger slik at både MM og MC er støttet samtidig.

Om et MC design velges, så må det også angis hvilket gain step-up transformatoren skal ha. 3 forskjellige grader av gain er tilgjengelig pr. design; 67, 73 og 79 dB for støtte av MC pickup'er fra 0,1 til 1 mV. Et alternativt gain på inntil 89 dB for MC pickup'er under 0,1 mV er tilgjengelig på forespørsel. Ved valg av et MM design, så er gainet på 49 dB.

Det er verdt å bemerke at fonotrinnet til Tron er i ferd med å opparbeide seg en betydelig aktelse blant vinyl entusiaster da fonotrinnet har et svært lavt støygulv samtidig som det er rørbasert.

Seven-serien ble nylig utvidet til å omfatte en DAC. Dette er en DAC for purister i den forstand at den er begrenset til 16-bit og designet for å konvertere Red Book CD dataene fra digitalt til analogt domene uten noen form for re-sampling eller annen "unødig" prosessering.

Syren II er Tron's mest kompromissløse forforsterker og tilbyr fono- og linjetrinn på nivå med det beste i markedet.

Det tar Graham over 70 timer å bygge en Syren II og de ulike komponentene er skjermet fra hverandre ved omfattende bruk av hele 6 mm tykke aluminiumsplater.

Syren II støtter MC-pickup'er fra 0,1 til 1 mV og tillater brukeren å velge mellom to gainnivåer for fonotrinnet; 69 og 75 dB. Med et linjetrinngain på 12 dB, så gir dette et totalt gain på henholdsvis 81 og 87 dB.

Støtte for MC-pickup'er under 0,1 mV er også mulig ved å angi dette ved bestilling. Det vil da kunne designes for et fonotrinngain på inntil 89 dB.

Effektforsterkeren Voyager er et OTA-design (One Tube Amplification) basert på trioderøret 20B fra europeiske Emission Labs.

Da dette gir beskjedne 6 Watt pr. kanal er forsterkeren forbeholdt høyeffektive høyttalere i forholdsvis små rom.

Et enklere design enn det som er benyttet i Voyager er ikke teknisk mulig. Designet til denne forsterkeren er det nærmeste man kan komme det teoretisk perfekte "wire with gain".

Discovery er bygget rundt det klassiske trioderøret 300B (også fra Emission Labs) og gir 8 Watt pr. kanal. Denne modellen kan drive høyeffektive høyttalere selv i større rom. Vekten er på hele 45 kg.

Strømforsyningen til Discovery er av utsøkt kvalitet. Den er svært hurtig og har meget lav forvrengning. I følge Graham spiller derfor Discovery mere som en 25 Watts rørforsterker enn en 8 Watts rørforsterker.

Men for de som ønsker enda mere SE-krefter, så tilbyr Telstar 12 Watt pr. kanal. Denne modellen benytter det ikke ukjente trioderøret 211 i utgangstrinnet.

Et 211-rør kan levere hele 25-30 Watt i en SE-krets, men Graham har pr. design satt utgangseffekten en god del lavere for å sikre optimal ytelse under variert belastning ("dynamic headroom").

Da 211 er et rør som opprinnelig ble brukt i radiosendere, så har denne modellen fått navn etter den kjente kommunikasjonssatellitten Telstar.

Alle effektforsterkere fra Tron er ren klasse A av typen Single-Ended (SE).

Push-Pull (PP), hvor signalet splittes opp i 2 deler før det sendes gjennom de ulike forsterkertrinnene og settes sammen igjen i utgangstrafoen, ivaretar i følge Graham ikke integriteten til signalet godt nok.

I tillegg benyttes det kun 1 rør i utgangstrinnet da Graham mener at rør i parallell går på bekostning av lydkvalitet.

Verken PP eller PSE er altså akseptert pr. design, kun "true to the form" SE. Og da snakker vi naturligvis om trioderør i alle forsterkertrinn for maksimal linearitet, og sågar DHT-rør (Directly Heated Triode) i utgangstrinnet.

Antall forsterkertrinn er på beskjedne 2 av hensyn til signalkvaliteten. OTA-modellen Voyager er sågar helt nede i 1 trinn. Mere minimalistisk enn det kan det ikke gjøres!

Strømforsyningen i Tron's effektforsterkere er utstyrt med et likeretterrør for maksimal kvalitet ved konvertering fra AC til DC.

Negativ tilbakekobling (også kalt motkobling) av signalet er bannlyst hos Tron da dette introduserer feil i tidsdomenet. Mange produsenter tyr til denne teknologien for å holde forvrengningen nede, men Tron sikrer lav forvrengning ved hjelp av andre og mindre signalforringende metoder (gjennom valg av komponenter og optimalisering av design).

Mange av produktene til Tron benytter heller ingen motstander eller kondensatorer i signalveien (selv om slike naturligvis inngår i det totale designet). Graham hevder at kondensatorer er noe av det som påvirker lyden mest i en krets, og selv ikke kondensatorer av typen foil eller paper-in-oil ble funnet gode nok. I stedet brukes høyverdige interstage transformatorer for maksimal lydkvalitet.

Tron benytter kun håndviklede OTP'er. Impedansen til utgangstrafoen kan skreddersys etter hvilken impedans kundens høyttalere måtte ha. Mange hornhøyttalere har en impedans på 16 Ohm og det vil i så fall være viktig å tilby samme impedans på utgangstrafoen.

X3MHC ble i mai 2012 utnevnt til distributør av Tron Electric for Norge og Sverige.

En Seven Reference DAC, en Syren II Reference forforsterker og en Discovery Reference effektforsterker er tilgjengelig for demo hos oss fra og med våren 2013. Disse kan høres på våre Avantgarde TRIO høyttalere i et rom som er gjort lyttevennlig ved bruk av TubeTraps fra amerikanske ASC.

Vi kan også ta med våre Tron-produkter hjem til interesserte kunder for en demo i deres oppsett/rom (gjelder kunder boende i kjøreavstand fra Asker).

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat eller for å avtale en lyttetest.

© 2006-2024 Gjallarhorn Audio. Alle rettigheter forbeholdes