Fordypning TW-acustic

Om TW-acustic

Service

Omtaler

Raven AC

Soundstage, mai-2008

TAS, des-2008

Raven One

Stereo Mojo, 2007

6moons, mar-2009

TAS, jun-2009

Stereo Times, nov-2011

Raven BN

Hi-Fi News, nov-2012

Raven 10.5 Tonearm

GT Audio, 2009

Ultra Audio, okt-2011

Hi-Fi News, nov-2012

Raven GT

Hi-Fi News, nov-2012

TW-acustic er et tysk "feinschmecker" firma som bygger håndlagede platespillere og tonearmer på bestilling. Forkortelsen TW er initialene til gründeren av firmaet, Thomas Woschnick - elektroingeniør av utdannelse.

Det hele startet for cirka 20 år siden da Woschnick, i sin søken etter godlyden, begynte å fundere på hvordan en platespiller kunne forbedres. Hans modifikasjoner av eksisterende platespillere (bl.a. de til Micro Seiki) var så vellykket at han ganske snart endte opp med å få oppdrag fra andre.

Gjennom dette arbeidet ble han mere og mere oppmerksom på svakhetene ved datidens design, og han bestemte seg derfor for å utvikle sin egen platespiller fra grunnen av (og satset sågar alle sparepengene sine på dette).

I en periode på 10 år eksperimenterte så Woschnick på systematisk vis med forskjellige mekaniske løsninger, ulike materialer og diverse elektroniske design. Målet til Woschnick var å komme opp med en platespiller som kunne kombinere den nøyaktige rotasjonshastigheten og dynamikken til de beste direkte-drevne platespillerne med den lave støyen og "musikaliteten" til belte-drevne design.

Etter ett tiår med F&U kunne omsider Woschnick vise frem sin første egenproduserte platespiller, Raven. Plint og tallerken var i all hovedsak bygget i et proprietært komposittmateriale bestående av stoffet Delrin (fra Du Pont), kobberpulver og to hemmelige bestanddeler. Det hele var et resultat av omfattende eksperimentering med diverse materialer over lang tid for å finne frem til den kombinasjonen som gav best lyd.

På oppfordring fra andre stilte så Woschnick ut Raven på en hi-fi messe i Tyskland. Den overveldende positive mottakelsen resulterte deretter i etableringen av TW-acustic i 2003.

TW-acustic har i dag en rekke ulike platespillermodeller og en tonearm i sin produktportefølje. All produksjon utføres i Tyskland, og avanserte CNC-maskiner med en toleranse på under 1/100 mm er med på å sikre en byggekvalitet på høyde med de beste i bransjen.

Drivremmen til TW-acustic er laget av en spesiell gummiblanding som er et resultat av mange år med produktoptimalisering. TW-acustic selger faktisk drivremmer videre til andre platespillerprodusenter.

DC-motoren og dens styringsenhet ansees av TW for å være noe av det viktigste ved hele designet. Selve motoren leveres av tyske Pabst og denne gjennomgår så diverse tilpasninger hos TW-acustic. I tillegg er kontrollkretsene i styringsenheten designet av TW. Nøyaktigheten til styringsenheten er oppgitt til å være på utrolige 2 nanosekunder pr. minutt, noe som er med på å skape den lydsignaturen som platespillerne fra TW-acustic er kjent for.

Her følger en beskrivelse i kronologisk rekkefølge av de ulike produktene til TW-acustic:

Raven AC er en videreutvikling av TW-acustic’s aller første produkt, Raven. Raven AC ble lansert i 2005 under High-End messen i München. TW’s egenutviklede komposittmateriale inngår i både plint og tallerken, i tillegg til rustfritt stål. Videre er tallerkenen uthult og fylt med et geleaktig stoff som er forseglet med et tykt lokk av rent kobber på toppen. Betegnelsen AC i produktnavnet står for det latinske navnet på kobber, Ars Cyprium.

Raven AC gir deg 4 mulige motorvalg; 1 separat motor, 3 separate motorer, 3 motorer i 1 og motorløsningen til Raven BN. Motoren(e) kontrolleres av en separat styringsenhet som er tilkoblet platespilleren ved bruk av en DIN-kabel. Styringsenheten støtter hastighetene 33 og 45 RPM og tillater finjustering av hastigheter som så kan lagres i minne.

Raven AC kan utstyres med inntil 4 tonearmer. Tonearmbrettet er i svartlakkert, massiv aluminium (3/4" tykk) med en utskiftbar tonearmsadapter i rustfritt stål som fås tilpasset de ulike tonearmene på markedet. Det finnes tonearmbrett både med og uten VTA-justering innebygget. Av hensyn til tonearmbrettets posisjon, så er hvert tonearmbrett på Raven AC festet til en sokkel av rustfritt stål som monteres på hvert av hjørnene til platespillerens plint.

Raven One ble utviklet i 2007 for å gi markedet en mere kompakt og prisvennlig platespiller enn den prestisjefylte Raven AC. Designet var så vellykket at den i 2009 ble kåret til "Årets platespiller" av The Absolute Sound.

I motsetning til den komplekse (og kostbare) oppbyggingen av tallerkenen til Raven AC, så består tallerkenen til Raven One av TW’s komposittmateriale og rustfritt stål. Plinten til Raven One er laget på samme måte som for Raven AC (m.a.o. av komposittmateriale og rustfritt stål), bare i et noe mindre format.

I stedet for å benytte en separat motor som på Raven AC, så er motoren til Raven One integrert i plinten. Denne kan dog vike plass for et tonearmbrett nummer 2 og i stedet settes opp separat fra plinten. Produktet kalles da Raven Two.

Styringsenheten til motoren er for øvrig den samme som for Raven AC, hvilket forteller hvor mye vekt TW-acustic legger i denne komponenten. Det samme kan sies om drivremmen. Tonearmbrettet er også det samme som på Raven AC.

Flaggskipsmodellen Raven Black Night og TW-acustic's første egenproduserte tonearm, Raven 10.5, ble lansert i 2009 under High-End messen i München.

Raven BN er en platespiller av monumentale proporsjoner. For eksempel så har kobberlaget i tallerkenen fått en tykkelse på hele 4 cm, etterfulgt av et 2 cm tykt lag med TW's komposittmateriale. Tallerkenen hviler så på en 2,5 cm høy sokkel av samme materiale som er solid forankret til platespillerens plint bestående av en 6 cm tykk aluminiumsblokk (utfrest ved bruk av moderne CNC-teknologi). Den separate enheten som huser de 3 motorene er konstruert på samme vis som plinten, dvs. av 6 cm tykk aluminium.

Det tok TW-acustic 3 år å utvikle high-end tonearmen Raven 10.5 fra idé til ferdig produkt. Dette ble gjort i samarbeid med en sivilingeniør ved navn Michael Wiedemann som i mange år jobbet dedikert med teknologiutvikling innen tonearmkonstruksjon.

Tonearmen er bygget opp av deler i anodisert aluminium (svartlakkert) og rustfritt stål (umagnetisk spesial stål som blant annet benyttes i tyske ubåter).

Som produktnavnet antyder, så er dette en arm med en lengde på 10,5 tommer. Den veier cirka 14 gram og er designet for å fungere med de fleste MM- og MC-pickup'er på markedet.

Raven Limited plasserer seg i pris mellom Raven AC og Raven BN, men til forskjell fra disse så er Raven LTD et alt i ett design som er laget i svartlakkert anodisert aluminium.

Motor og tonearmbase er m.a.o. integrert i plinten. Resultatet er kanskje TW-acustic's mest stilfulle modell. Raven LTD leveres for øvrig med Raven 10.5 tonearm som en del av prisen.

Ordet Limited i produktnavnet reflekterer at denne modellen kun skulle produseres i et begrenset antall, og det antallet ble satt til 100. I og med at lanseringen var i 2011, så er Raven LTD ikke lenger tilgjengelig, og dette produktet er derfor ikke listet på våre handlesider.

Raven GT ble lansert så sent som i 2012 og representerer ett trinn opp på prisstigen til TW-acustic i forhold til Raven One. Betegnelsen GT står for Graham Tricker, mannen bak TRON Electric og GT Audio.

Plinten består av CNC-skåret aluminium av høyeste kvalitet («aircraft grade») og hviler på de samme high-end føttene som de til Raven LTD.

Tallerkenen består utelukkende av TW’s komposittmateriale vis impedans er nær den til en vinylplate. Tallerkenmatte eller platevekt er derfor ikke nødvendig, og heller ikke anbefalt.

I likhet med Raven One, så benytter Raven GT en integrert motor. Denne er i GT’s tilfelle plassert svært nær tallerkenen for optimal beltedrift. Til forskjell fra Raven One, så kan Raven GT utstyres med 2 tonearmsbrett uten at motoren må separeres fra plinten.

X3MHC ble den 1. februar 2013 utnevnt til distributør av TW-acustic for Norge og Sverige.

En Raven GT og en Raven Limited platespiller, begge utstyrt med en Raven 10.5 tonearm er tilgjengelig for demo hos oss fra og med våren 2013. Disse kan høres på våre Avantgarde TRIO høyttalere sammen med forsterkere fra TRON Electric i et rom som er gjort lyttevennlig ved bruk av TubeTraps fra amerikanske ASC.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat eller for å avtale en lyttetest.

© 2006-2022 Gjallarhorn Audio. Alle rettigheter forbeholdes