Fordypning Vienna Acoustics

Filosofi

Teknologi

Design

Byggekvalitet

Historie

Wien

Omtaler

Vienna Acoustics

Concert Grand serien

Imperial serien

Klimt serien

Vienna Acoustics er en østerriksk høyttalerprodusent i high-end segmentet som ble etablert av Peter Gansterer på slutten av 80-tallet. Høyttalere fra VA kjennetegnes ved en utsøkt byggekvalitet og en behagelig klang.

Alle høyttalere fra VA blir bygget i deres fabrikklokaler i Wien og er satt sammen av nøye utvalgte og testede komponenter. Hver eneste høyttaler som forlater fabrikken er testet mot en tilhørende referansehøyttaler, både ved bruk av måleinstrumenter og ved hjelp av lyttetester.

På denne måten sikrer VA at alle høyttalere av en bestemt modelltype er ensartet og holder samme kvalitet som tilhørende referansehøyttaler i fabrikken.

Det er svært få konkurrenter som tar seg bryderiet med å gjennomføre en så grundig kvalitetskontroll som den VA har pålagt seg selv, og den gjennomsnittlige høyttalerprodusent matcher i beste fall kun de to høyttalerne i samme par med hverandre.

Høyttalermembranene som VA benytter er utviklet av sjefskonstruktør og grunnlegger Peter Gansterer. Disse blir så satt sammen til ferdige elementer av tyske Eton, danske Scan Speak og norske Seas på spesifikasjon fra VA.

VA kan i dag tilby høyttalere fra 3 forskjellige serier; Schönberg, Concert Grand og den nye Klimt serien.

Høyttalere fra Schönberg serien er utført i et moderne aluminiumsdesign som fås i de to utførelsene syrebehandlet aluminium og svart pianolakk.

Høyttalerne har en relativt kompakt formfaktor og er laget for plassering på eller nær vegg. I forhold til sin relativt beskjedne utforming, så gir de en lytteopplevelse utover det som er vanlig for høyttalere i den interiørvennlige kategorien.

Concert Grand serien består av høyttalere med et mere tradisjonelt design. Det er derimot ikke noe tradisjonelt over byggekvaliteten som holder en høy standard.

For eksempel så benyttes 4 cm tykk HDF (High Density Fiberboard) i stedet for MDF (Medium Density Fiberboard) sammen med et håndplukket lag trefiner ytterst for de utførelsene hvor dette er aktuelt.

Alle modellene i Concert Grand serien fåes i utførelsene lønn, kirsebær, rosentre, svart pianolakk og hvit pianolakk.

De egenutviklede bass- og mellomtonemembranene som går under betegnelsen spider cones skiller seg også betydelig ut og bidrar til å gi høyttalerne et maskulint preg.

Klimt er VA's nye referanseserie. Flaggskipsmodellen og full range høyttaleren The Music dekker et frekvensområde fra 22 Hz til hele 100 kHz.

Men det er ikke superdiskanten fra japanske high-end produsent Murata som er det nyvinnende ved denne 4-veis høyttaleren. The Music benytter et helt spesielt og nydesignet mellomtonemembran som er flatt.

Å lage et flatt membran med tilstrekkelig stivhet er ingen liten utfordring, men belønningen er lyd av edel karakter.

I tillegg har VA bygget inn diskantelementet i midten av mellomtoneelementet, noe som gjør at et og samme element dekker et frekvensområde fra 120 Hz til 20 kHz!

Den konsentriske konstruksjonen er for øvrig helt separert fra de øvrige elementene ved at den er tildelt sitt eget kabinett som er akustisk adskilt fra resten av høyttaleren. Denne delen av høyttaleren går derfor under betegnelsen the music centre.

Bassen håndteres av intet mindre enn 3 stk av VA sine 9" X3P edderkoppmembraner. De to nederste basselementene deler kammer, mens den øverste sitter i et eget kammer for optimal integrering med mellomtoneelementet.

The Kiss er noe så sjeldent som en 3-veis stativhøyttaler, og den er utstyrt med det samme flate edderkoppmembranet som flaggskipsmodellen. The Kiss er i tillegg utstyrt med 1 stk 9" X3P edderkoppmembran for eksepsjonell bassgjengivelse i forhold til sin formfaktor.

Poetry er senterhøyttaleren i Klimt serien. Her har det flate edderkoppmembranet fått selskap av 2 stk 9" X3P edderkoppmembraner - ett på hver side. Poetry er tilgjengelig med eller uten gulvstativ.

NB! Denne artikkelen ble skrevet i 2009.

© 2006-2022 Gjallarhorn Audio. Alle rettigheter forbeholdes