Clearaudio Bergmann Accustic Arts Lyric Audio Gauder YG Acoustics Avantgarde REL Degritter SIM2
Brinkmann AnalogMagik CH Precision Cayin ProAc Harbeth PMC ASC Wellfloat DNP
SME VPI Gato Audio Tron GoldenEar Vienna Sound Lab Esprit Solidsteel Stewart

Gauder Akustik

Gauder Akustikk ble i sin nåværende form stiftet i 1997 av Dr. Roland Gauder. De var frem til 2013 kjent under navnet Isophon og deres røtter går således helt tilbake til 1929, hvilket gjør dem til en av Tysklands eldste høyttalerprodusenter.

I 2005 ble første generasjon av høyttalere med keramiske high-end elementer fra tyske Accuton (Thiel & Partner), en av verdens fremste produsenter av høyttalerelementer, lansert. Valget av Accuton drivere var nøye gjennomtenkt fra Gauder sin side. Gauder ønsket å benytte høyttalerelementer med en mest mulig korrekt impulsrespons da han anså musikk for å være en serie med impulser i tid, noe det ikke er vanskelig å være enig med ham i.

Og de keramiske elementene til Accuton viste i målinger en klart bedre impulsrespons enn membraner basert på alternative materialer. Ulempen er at de keramiske elementene har en begrenset frekvensrespons hvor ytelsen er lineær og de må således rulles av hurtigere enn hva som er nødvendig for andre drivere for å unngå å havne i ulineært område.

Gauder begynte derfor å forske på bruken av ekstremt bratte delefiltre, og etter noen år kom de opp med et analogt, faselineært delefilter med en helning på over 50 dB/oktav (mot normalt 6 dB/oktav)! I delefiltrene benyttes det utelukkende høykvalitetsdeler fra Mundorf og Intertechnik.

Delefiltrene til Gauder er også symmetrisk bygget opp, dvs. at delefilteret virker på både pluss- og minusdelen av signalet, noe som ifølge Gauder gir en mere naturlig lyd og en snillere last for forsterkeren.

Accutons elementer har også meget gode spredningskarakteristika og det er nesten ingen målbar forskjell mellom 0 og 30 grader, hvor 0 grader er full toe-in - dette ifølge målinger publisert av tysk hi-fi presse.

Gauder har på sitt spesielle vis klart å hente frem det fulle potensialet til Accuton sine drivere, og resultatet er en suverent god transientgjengivelse (p.g.a. de keramiske elementenes gode impulsrespons) og en usedvanlig høy oppløsning (p.g.a. de ekstremt bratte delefiltrene som gir minimalt med overlapp i frekvensresponsen). Kombinasjonen av stor hurtighet og høy oppløsning tilfører en grad av realisme i musikkformidlingen som bare må oppleves.

Gauder kan i dag tilby 4 forskjellige høyttalerserier:

Arcona, som er Gauder Akustiks innstegsserien, ble introdusert i 2013 (kort tid etter navnebytte). Alle modellene i serien benytter en Air Motion Transformer (AMT) bånddiskant og X-pulse mellomtone- & basselementer fra Accuton. Toppmodellen, Arcona 200, benytter i tillegg en AMT-løsning for øvre mellomtone (ved bruk av to AMT-bånd; et for diskant og et større for øvre mellomtone).

Keramik serien består av kun to modeller; Vescova og Cassiano. Begge er nå i sin andre utgave (Mk II). Som navnet på serien tilsier, så benytter disse modellene keramiske elementer fra Accuton. Det er i tillegg mulig å bestille disse modellene med Accutons diamantdiskant (for høyest mulig lydkvalitet). Tidligere i år ble en såkalt Black Edition lansert. Her er Accuton elementene svarte i stedet for hvite. Høyttalerne i Keramik serien fås for øvrig i en rekke finisher, inkludert høyverdig pianolakk og trefinér (naturell og høyglans).

Berlina er Gauder Akustiks toppserie. Alle høyttalerne i denne serien har betegnelsen RC i navnet og forkortelsen står for Rib Construction. Kabinettet er m.a.o. bygget opp av vekselsvis tykke og tynne ribber fra bunn til topp av høyttaler. De tykke ribbene (38-50 mm) er laget i MDF, mens de tynne ribbene (3-4 mm) er laget i et materiale som gir akustisk demping av kabinettstrukturen. Fronten av kabinettet er 38 mm tykt pluss en 3 mm tykk skiferplate ytterst. Serien inkluderer flere modeller som topper diverse SQ-lister hos ledende tyske hi-fi magasiner.

Gauders nyeste høyttalerserie heter DARC (Dynamic Aluminium Rib Construction). Denne kabinettløsningen, som også er ribbebasert og da i aluminium, holder en lydtrykkdifferanse til omgivelsene på hele 33 dB mot 6-10 dB for mere konvensjonelle kabinettkonstruksjoner. Dette bidrar til at høyttalerens iboende forvrengning blir rekordlav og i tillegg kan høyttaleren plasseres nærmere rommets vegger uten at dette påvirker lyden negativt i like stor grad som det man er vant til.

Alle høyttalere fra Gauder Akustik har for øvrig en garantitid på hele 10 år!

Tilbake
© 2006-2022 Gjallarhorn Audio. Alle rettigheter forbeholdes