Göbel Harbeth GoldenEar Pilium Accustic Arts Lyric Audio Clearaudio Esprit Solidsteel
Gauder ProAc Apertura CH Precision Mastersound Anthem Bergmann Regal Wellfloat
Stenheim PMC Gato Audio B.audio SPEC GigaWatt Degritter ASC PSI

Stenheim

Varemerket Stenheim ble etablert i 2010 av fem elektronikkingeniører som tidligere hadde jobbet i det sveitsiske high-end firmaet Goldmund. Deres første høyttaler, Alumine, ble lansert i 2011. Dette var en stativhøyttaler med særdeles høyeffektive drivere i et kabinett av aluminium – en kombinasjon som skulle vise seg å ha en formidabel musikkformidlingsevne og som derved ble retningsgivende for designet til alle etterfølgende høyttalere fra Stenheim. Dagens utgave av Alumine heter Alumine Two.

Etter å ha blitt ‘headhunted’ av Devialet i 2013, så solgte gründerne varemerket videre til Jean-Pascal Panchard, en elektronikkingeniør med betydelig erfaring fra bransjen og som på den tiden var direktør for High-End divisjonen i Nagra. Og det var Nagra som først ble tilbudt muligheten for å overta Stenheim, men da de nølte grep Panchard muligheten på egen hånd – og resten er historie som de sier.

Sammen med elektronikkingeniør Lucas Perrin, som har ledet produktutviklingen hos Stenheim siden begynnelsen, og grafisk designer Augustin Nussbaum, så utformet Jean-Pascal Panchard veien videre for Stenheim, noe som resulterte i lanseringen av Reference Ultime i 2014.

Året etter fulgte så lanseringen av Reference Statement, en grandios konstruksjon bestående av Reference Ultime høyttalere og to basstårn. Verdenspremieren fant sted under High End messen i München (2015).

Alumine serien ble etter hvert utviklet videre basert på erfaringene fra arbeidet med Reference linjen, og dette førte til introduksjonen av Alumine Five i 2016 under High End messen i München. ‘Special Edition’ utgaven (bedre delefilterkomponenter og intern kabling) ble lansert noen år senere og mottok prisen for Årets Produkt i 2022 av The Absolute Sound.

Alumine Three, en nedskalert og rimeligere versjon av Alumine Five, ble så lansert i 2019 under Axpona messen i Chicago. Alumine Three mottok prisen for Ultra High-End Product of the Year i 2020 av The Absolute Sound.

I 2021 ble Reference Ultime Two lansert som den minste høyttaleren i Reference serien, og Reference Ultime skiftet da samtidig navn til Ultime Three. Ultime Two modellen mottok nylig Best of Show prisen under Axpona 2023 messen i Chicago av både Stereophile og The Absolute Sound.

Stenheim sin aller nyeste høyttalermodell ble vist frem under årets High End messe i München (2023) og heter Alumine Two.Five. Denne toveis konstruksjonen er Stenheim sin minste og rimeligste gulvstående høyttaler til dags dato. Alumine Two.Five forventes å være bestillingsklar en gang i tredje kvartal.

Alumine serien til Stenheim kjennetegnes av en følsomhet på 93 dB eller mere og en nominell impedans på 8 Ohm. Stenheim høyttalere er med andre ord svært lettdrevne høyttalere, og selv rørforsterkere med relativt få watt kan benyttes. Den høye følsomheten og den forsterkervennlige impedansekurven skyldes bruken av høyeffektive woofere fra franske PHL som for øvrig også produserer drivere til Devialet. I Stenheim sitt tilfelle, så er membranen til wooferne laget av papir som er forsterket både på forsiden og på baksiden med et polymer. En kraftig neodymium magnet inngår også i designet. Og det er nettopp bruken av en papirmembran som gjør driverne så høyeffektive og som, i kombinasjon med et kabinett i aluminium, bidrar med den realistiske musikkgjengivelsen.

Tilbake
© 2006-2024 Gjallarhorn Audio. Alle rettigheter forbeholdes